OUD IJZER PRIJS - Wat is uw oudijzer waard?

Oud ijzer prijs per kilogram

De oud ijzer prijs per kilogram schommelt op dit moment tussen de 0,16 cent en 0,25 cent per kilogram ijzer. Het is lastig een dagprijs voor een kilogram ijzer vast te stellen aangezien de prijzen van oud ijzer sterk afhankelijk zijn van de wereldmarkt. De prijs is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid oud ijzer en het soort oud ijzer dat je kwijt wilt. Zo zijn ijzer en tin de goedkopere ijzer soorten, brengen zink, aluminium en lood wat meer op per kilogram en zijn koper, nikkel, kobalt, chroom en wolfraam de absolute toppers en krijg je per kilogram de hoogste vergoeding. Zeer lucratief dus voor particulieren om de juiste typen oud ijzer te verzamelen en deze aan te bieden bij Schroothandelaars.

Oud ijzer is geen afval!

Veel mensen denken bij de term schroot of oud ijzer gelijk aan afval maar het is de laatste jaren gebleken dat de schroot- en oud ijzer industrie een erg lucratieve business is in Nederland en de rest van de wereld. De oud ijzer prijs per kilogram kan dus voor eenieder interessant zijn mits je redelijke aantallen of de juiste typen oud ijzer aan te bieden hebt.

Oud ijzer prijs per kilogram verschilt per soort

Ferro metalen

IJzer, kobalt, nikkel en gadolinium (door zijn magnetische eigenschappen) worden tot de ferro metalen gerekend, deze fero metalen zijn altijd magnetisch. De ferro metalen leveren een substantiŽle bijdrage aan de economie! Dit komt niet door de zeldzaamheid maar juist doordat ze heel veel voorkomen en er heel veel technische toepassingen zijn waar ze bruikbaar voor zijn. De oud ijzer prijs per kilogram wordt bij de ferro-metalen door de kwantiteit bepaald. De non-ferro-metalen zijn daarentegen veel schaarser en wordt de prijs per kilogram bepaald door de hoge kwaliteit. Er is veel vraag naar non ferro metalen maar het aanbod is gering.

Non ferro metalen

Dit zijn metalen die geen ijzer bevatten of legeringen ijzer niet als hoofdbestanddeel hebben. Voorbeelden van non ferro metalen zijn bijvoorbeeld koper, lood, aluminium, zink, brons en messing. Zoals al eerder gezegd is de oud ijzer prijs per kilogram van deze non ferro metalen vele male hoger en dus financieel aantrekkelijk. Nadeel van deze metalen is dat ze schaars zijn en dus moeilijker te verzamelen.

Oud ijzer prijs per kilogram

  • Goedkopere metalen zijn ijzer en tin
  • gemiddelde metalen zijn zink, aluminium en lood
  • Dure metalen zijn koper, nikkel, kobalt, chroom en wolfraam

De laagste prijs per kilogram ijzer krijg je op dit moment voor blik en gruis. De verwerking en recycling ervan zeer arbeidsintensief is en doordat het schoongemaakt dient te worden en het niet bruikbare ijzer eruit gefilterd moet worden. Voorbeelden van blik en gruis zijn autowrakken, brommers, wasmachines en wasdrogers. De oud ijzer prijs voor blik of gruis schommelt zoín beetje rond de 0,16 cent. Het merendeel van al het oud ijzer behoort tot deze categorie.